El govern d'Aragonès (ERC) intenta crear una cortina de fum perquè les escoles catalanes compleixin la sentència del TSJC pro-castellà: Cambray (ERC) proposa la creació d'uns grups impulsors de català als centres

31 de gener de 2022

El govern d'Aragonès (ERC) intenta crear una cortina de fum perquè les escoles catalanes compleixin la sentència del TSJC pro-castellà: Cambray (ERC) proposa la creació d'uns grups impulsors de català als centres

El processisme no salva la llengua dels catalans: el TSJC podria entendre que no s'està executant la sentència i anul·laria el decret del govern processista d'Aragonès (ERC) creant grups impulsors de català als centres escolars

 
Redacció

Tal com va avançar La Vanguardia ahir, 30 de gener de 2022, el govern d'Aragonès (ERC) intenta crear una cortina de fum perquè les escoles catalanes compleixin la sentència del TSJC pro-castellà: Cambray (ERC) proposa la creació d'uns grups impulsors de català als centres escolars.

 
La nova cortina de fum processista no blinda el català

Mentre el Departament d’Educació respondrà la setmana que ve al tribunal qui es fa càrrec de complir la sentència i com es complirà en el termini de dos mesos, sent probablement qui signi el mateix conseller Josep González Cambray (ERC), parel·lelament el govern processista de Pere Aragonès (ERC) està preparant un decret per eludir el 25% de castellà a les escoles, D'aquesta manera, queda pal·lès que no es no vol ordenar els centres educatius que compleixin la sentència del TSJC.

En aquest sentit, Cambray (ERC) ha declarat aquesta setmana passada a la seu parlamentària que la decisió es combatrà amb un pla d'impuls del català i un nou marc normatiu per reforçar el model d'escola catalana. És a dir, s'acatarà la sentència i a més a més hi haurà la creació d'uns grups impulsors de català, centre per centre (en tres anys, totes les escoles n'hauran d'haver creat un), dels quals ja se n'han constituït 217 que començaran al febrer d'enguany.

 
El processisme no salva la llengua dels catalans

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar a la Generalitat garantir que tots els alumnes de qualsevol etapa educativa rebin un mínim del 25% de classes en castellà. A tot això, si en aquest decret que proposa Cambray (ERC) no s'inclou l'ordre del tribunal de subratllar en els projectes lingüístics que el castellà és també llengua vehicular com a mínim en un 25% del temps lectiu escolar (equival a donar una assignatura en castellà, a més de la classe de llengua), el TSJC podria entendre que no s'està executant la sentència i anul·lar-ho. Per tant, dit d'una altra manera, el processisme no salva la llengua dels catalans.

D'altra banda, indica que a partir del curs vinent el ministeri d'Educació de l'Estat espanyol dissenya una part de l'horari escolar, el 50% en el cas de les comunitats autònomes, amb llengua oficial. En aquests decrets s'indiquen les hores que tindrà cada matèria (tot i que després els col·legis traslladin aquest horari a àmbits o projectes). I d'altra banda, a la Lomloe està previst que les administracions autonòmiques cedeixin una part del desenvolupament curricular als equips directius. Així, el govern processista de Pere Aragonès (ERC) és com no hauria de determinar una segona assignatura impartida en castellà, com demanen explícitament els jutges, sinó que passarien la responsabilitat als directors dels centres escolars, els quals serien els qui determinarien com i quina assignatura impartiran en castellà.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme