El filòleg Pau Vidal afirma que la llengua catalana no es mereix uns parlants tan porucs: qui vol sobreviure ha de plantar cara
22 de novembre de 2021

Vidal acaba de publicar 'Nivell Ç. Del català esporuguit al parlant empoderat', un llibre que pretén ser un complex vitamínic, amb decàleg i jocs de paraules inclosos, per a perdre de vista les inseguretats lingüístiques i fer fora les interferències del castellà
Redacció
En una entrevista publicada ahir, diumenge 21 de novembre de 2021, a VilaWeb, el filòleg Pau Vidal afirma que la llengua catalana no es mereix uns parlants tan porucs: qui vol sobreviure ha de plantar cara.
Enraonar sense por: un plaer ara també a l’abast del poble català https://t.co/Q8e0bjrBot
— Pau Vidal (@pauetvidal) November 22, 2021
L'autenticitat de la llengua catalana passa per parlar-la amb Llibertat
Vidal acaba de publicar Nivell Ç. Del català esporuguit al parlant empoderat, un llibre que pretén ser un complex vitamínic, amb decàleg i jocs de paraules inclosos, per a fer una introspecció personal sobre quina és la llengua individual de cadascú (l’idiolecte) i a partir d’aquí agafar el vol per perdre de vista les inseguretats lingüístiques, fer fora les interferències del castellà, recuperar la parla que el llenguatge burocràtic ha malmès i començar a xalar.
🗣️ El minut d'or d'@orriolsderipoll a La Santa Espina: "El futur del país no depèn sols dels polítics sinó de tots nosaltres. La llengua, pal de paller de la Nació catalana, se'ns mor a pessics. El català el poden salvar les famílies tenint fills."
▶️ https://t.co/ME2ocvkj53 pic.twitter.com/JTOx8mqc70
— La Santa Espina (@santaespinacat) August 11, 2021
En aquest sentit, Vidal proposa prendre autoconsciència lingüística com a remei per a ser forts. A l’entrevista, per tant, hi ha algunes reflexions profundes i contundents que també podrien servir perquè els catalans s'apoderin a l’hora de fer política o, senzillament, per a viure quotidianament amb més llibertat.
Catalanoparlants amb decisió, mai covardia
A més, Vidal entén que cal empoderar-se com prendre consciència del poder que tenen els catalanoparlants, i que això passa per espolsar-se la submissió lingüística per treure's de sobre la nacional.
⚠️ Plataforma per la Llengua (@llenguacat) denucia l'assetjament físic i verbal contra un nen de 12 anys per expressar-se en català a l'instituthttps://t.co/MCjt2FZNab
— La Santa Espina (@santaespinacat) November 16, 2021
De fet, el filòleg considera que la lluita per la supervivència lingüística ja ha esdevingut planetària, i qui vol sobreviure ha de plantar cara. Per aquesta raó, s'oposa a engaltar un barbarisme o una pronúncia forana (un so que no forma part del repertori català, com el de gilipolles o joder), el qual provoca un grinyol que malmet el conjunt; segons l'autor, "és com si en un arròs a la cassola hi fiques una rodanxa de plàtan o, jo què sé, un pistatxo".
🗣️ Plataforma per la Llengua (@llenguacat), @SEPC_nacional, @USTECSTEs i @LaIntersindical alerten de la caiguda de l'ús social del català: només el 14% dels alumnes de secundària i el 35% dels de primària el parlen al patihttps://t.co/73T6VyNtKv
— La Santa Espina (@santaespinacat) September 16, 2021
Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.
Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?
Han votat 698 lectors