El control de preus del lloguer a Catalunya provoca una caiguda de l'oferta de pisos i en fa pujar el cost un 6%

22 de setembre de 2021

El control de preus del lloguer a Catalunya provoca una caiguda de l'oferta de pisos i en fa pujar el cost un 6%

En un any de la llei catalana del lloguer, hi ha menys oferta i fugida d'inversors: el sector immobiliari apunta a una caiguda del 40% de l'oferta de pisos i en fa pujar el cost un 6%

 
Redacció

La llei catalana del lloguer compleix avui un any des de la seva entrada en vigor, el 18 de setembre de 2020, amb el sector immobiliari en contra. La norma ha tingut un resultat difús en el seu principal objectiu, la contenció i reducció de preus. De fet, la reducció de preus a Barcelona és equiparable a la de Madrid, on no hi ha regulació que limiti l'acord entre les parts. Mentrestant, el sector immobiliari apunta a una caiguda del 40% de l'oferta de pisos i en fa pujar el cost un 6%.

 
La realitat dels preus

El 22 de setembre del 2020 es va començar a aplicar la contenció de rendes en una seixantena de municipis de Catalunya. Durant aquest temps, els preus han baixat per aquesta mesura segons els llogueters, però en realitat ha estat així perquè hi ha hagut la pandèmia pel mig i aquesta ho ha provocat a la majoria de ciutats europees durant el mateix període, tal com informen les principals organitzacions de propietaris.

Al seu torn, els resultats de l’estadística de nous contractes de lloguers a Barcelona —davallada de contractes i dels preus dels lloguers— no permeten avaluar els efectes de la Llei 11/2020 de contenció de rendes aprovada al Parlament de Catalunya, atès l'escàs horitzó temporal de la seva aplicació i perquè queden emmascarats per l’impacte econòmic i social de la crisi provocada per la Covid-19, segons informa la Campra de la Propietat Urbana de Barcelona.

 
Com s'incentiva el mercat de lloguer de l'habitatge realment?

A més, aquesta institució defensa que la millora del mercat de lloguer de l’habitatge a Barcelona i a Catalunya no passa per un marc regulador de congelació de lloguers sinó per mesures realistes i eficaces de foment de nova construcció per a lloguer i venda a preus assequibles. En cas contrari, en un escenari de recuperació econòmica només cal esperar una accentuació de les tensions dels preus.

En declaracions al Diari de Girona el juliol d'enguany, 2021, el secretari-gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, Miquel Costa, va manifestar que falta oferta de lloguer i que regular els preus pot provocar que alguns propietaris es facin enrere perquè no els surti a compte. Costa, a més, va sostenir que limitar els lloguers no solucionarà el problema d'accés a l'habitatge perquè és conseqüència de la manca d'habitatge social.

En aquest sentit, Costa també va escriure que la regulació del Parlament de Catalunya basa la seva política única i exclusivament en constrenyir als propietaris d’immobles amb un reguitzell d’obligacions i sancions, mentre que la normativa estatal posa el seu accent en incentivar la construcció d’habitatges socials per totes les vies i en ajudar als qui no poden fer front al cost del lloguer per tal de no caure en l’anomenada exclusió residencial.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme