El català retrocedeix a la secundària: només el 47% dels professors de 4t d'ESO es dirigeixen sempre en llengua catalana als estudiants

4 de novembre de 2021

El català retrocedeix a la secundària: només el 47% dels professors de 4t d'ESO es dirigeixen sempre en llengua catalana als estudiants

Entre els alumnes, la situació és dramàtica: només el 39,4% d'ells es dirigeix al professorat en català dins de classe, quan el 2006 eren el 56%

 
Redacció

Com ha avançat Regió7, l'ús del català als centres escolars retrocedeix en els darrers anys. El Departament d'Educació disposa d'unes primeres dades de la situació a 4t d'ESO, que revelen que cada cop són menys els professors que es dirigeixen en català als alumnes sempre o gairebé sempre dins de la classe: el 2006 eren el 63,7% i el 2021 representen el 46,8%.

 
L'alumnat no xerra català entre si

La situació és similar entre els alumnes, ja que només el 39,4% d'ells es dirigeix al professorat en català dins de classe, quan el 2006 eren el 56%. Els departaments de Cultura i Educació han reconegut que no s'ha fet prou en els darrers anys i per això han impulsat un pla de xoc per revertir la situació i recuperar l'ús del català a les aules però també en tot l'entorn educatiu.


D'altra banda, les dades que ha presentat Educació avui, dijous 4 de novembre de 2021, es basen en una enquesta feta a finals del curs passat en una cinquantena de centres i només entre alumnes de 4t d'ESO. De fet, un dels objectius del pla és elaborar una diagnosi genèrica que permeti conèixer quina és la situació general. Pel que fa a aquests resultats, però, cada cop són menys els alumnes que es dirigeixen sempre o gairebé sempre en català al professorat dins de classe.

Aquest col·lectiu representava el 56% el 2006 i ha baixat fins al 39,4% enguany. Tot i això, també han baixat els que ho fan mai o gairebé mai, passant de l'11,4% el 2006 al 5,3% el 2021. Entremig, pugen els que es dirigeixen en català sovint(21,4%), els que ho fan mitjanament (17%) i els que ho fan poques vegades (16,9%).


En les activitats de grup, el català decreix considerablement. El 2006, el 67,8% dels estudiants feien servir el català en aquestes activitats, però el 2021 el percentatge se situa en el 21,4%. En paral·lel, són més els que no fan servir el català mai o gairebé mai: 10,9% el 2006 i 15,9% el 2021. Augmenten també els que reconeixen fer-lo servir poques vegades (que representen el 20,7%) i els que el fan servir mitjanament (15,9%).
Pel que fa al professorat, el 46,8% assegura dirigir-se al grup en català sempre o gairebé sempre, però aquesta xifra era del 63,7% el 2006. Els que fan servir l'idioma poques vegades passen de l'1,9% al 12,3%. Tot i això, els que asseguren emprar-lo sovint passen del 10,5% al 24,3% i el que no es dirigeixen mai en català a tot el grup passen del 10,5% al 3,1%.


 
Quins factors generen un declivi del català?

Educació i Cultura han apuntat al canvi del model pedagògic com una de les explicacions d'aquesta davallada en l'ús del català als centres educatius. Aquest canvi ha comportat passar d'una classe magistral per part del professor, que es feia majoritàriament en català, a projectes i dinàmiques de grup on la realitat social de fora s'ha traspassat als centres.
També s'explica per l'arribada d'immigrants legals i il·legals i el relaxament que han reconegut des del Govern en l'impuls de la seva integració. Això ha portat per exemple a què hi hagi professionals educatius que canviïn al castellà quan tenen un alumne que no comprèn el català.


En el cas dels docents, la formació i la conscienciació ha de servir perquè tornin a ser referents, amb la idea d'aconseguir un procés d'arrossegament de professors a alumnes. Des de Cultura, però reconeixen que cal actuar també en altres àmbits, com les xarxes socials.

Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme