El català a la universitat: Gemma Geis (JxCat) es compromet a fer un seguiment semestral obligatori per garantir el compliment de l'ús de la llengua catalana a les aules

21 de setembre de 2021

El català a la universitat: Gemma Geis (JxCat) es compromet a fer un seguiment semestral obligatori per garantir el compliment de l'ús de la llengua catalana a les aules

L'objectiu de la consellera Gemma Geis (JxCat) és tenir una radiografia clara que permeti garantir els drets lingüístics i mantenir la llengua de docència de les assignatures durant tot el curs

 
Redacció

El català a la universitat: Gemma Geis (JxCat) es compromet a fer un seguiment semestral obligatori per garantir el compliment de l'ús de la llengua catalana a les aules. En aquest sentit, l’objectiu és tenir una radiografia clara que permeti garantir els drets lingüístics i mantenir la llengua de docència de les assignatures durant tot el curs.

 
Fer respectar el català

Davant de la polèmica per les assignatures universitàries que s'imparteixen en castellà, el director general d'Impacte Territorial i Social del Coneixement, Xavier Quinquillà, va explicar a El Suplement de Catalunya Ràdio de dissabte passat, 18 de setembre de 2021, que les universitats tenen l'obligació de respectar la llengua que consta al pla docent. Al seu torn, això vol dir que un professor no pot decidir en quina llengua s'ha de fer una assignatura.

Així mateix, ahir, dilluns 20 de setembre de 2021, el Departament de Recerca i Universitats i el sistema universitari català van acordar fer un seguiment semestral per garantir el compliment respecte l’ús de la llengua de docència de l’assignatura recollida en el pla docent de l’estudi oficial, que es fa públic abans de la matriculació de l’estudiantat.

Al seu torn, la consellera Gemma Geis (JxCat), que ha presidit la reunió extraordinària de la Comissió de Política Lingüística del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), ha explicat que el Govern i universitats s'han refermat en el compromís de garantir els drets lingüístics dels estudiants i el professorat, així com també en assegurar el manteniment de la llengua de docència de les assignatures durant tot el curs. Aquest seguiment exhaustiu serà participat entre les dotze universitats de Catalunya i els representants de l’estudiantat.

 
El català, en situació terminal

Mentre fonts d'Universitats sostenen que la llengua catalana continua avui dia sent d’ús majoritari en la docència universitària i que supera el 50% en els estudis oficials de grau, la realitat universitària és una altra: la forta internacionalització de la universitat, amb un augment de l’oferta d’assignatures en castellà i terceres llengües, especialment en els estudis oficials de màster i doctorat, si bé no ha provocat en cap cas la reducció del nombre d’assignatures que s’imparteixen en català, sí que ha generat que no se'n garanteixi l'ús lingüístic respecte els plans docents de cada assignatura.

Recentment, Plataforma per la Llengua, SEPC, USTEC-STES i Intersindical-CSC alerten de la caiguda de l'ús social del català: només el 14% dels alumnes de secundària i el 35% dels de primària el parlen al pati. Per aquest motiu, han impulsat una campanya de gran abast —que pivota sobre el sistema educatiu— amb la finalitat que arreli i augmenti l'expansió social de la llengua catalana i revertir així l'emergència lingüística.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots fer servir tags i atributs HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 698 lectors

Meme