El camí d'Alemanya: el burca no pertany a una societat lliure

30 de juliol de 2020

El camí d'Alemanya: el burca no pertany a una societat lliure

La Llei de neutralitat prohibeix als empleats públics vestir roba o simbologia religiosa

 
Redacció

El passat 21 de juliol, l’Estat federal alemany de Baden-Württemberg va implementar una mesura legislativa per prohibir l’ús del burca, de moment en “casos excepcionals”, per les nenes que cursen educació primària i secundària. Segons el primer ministre regional, Winfried Kretschmann, aquesta indumentària islàmica que cobreix el rostre —generalment dut per dones islàmiques radicals i, en conseqüència, per les seves filles— no pertany a una “societat lliure”, malgrat reconèixer que la prohibició en l’àmbit universitari és un flanc molt més complex d’abordar.

Alemanya ha estat debatent quant a la prohibició dels vels a les escoles des del febrer d'enguany. En aquest sentit, el Tribunal d’Hamburg va revocar el 2015 una sentència de les autoritats d’Educació de la mateixa ciutat-estat per prohibir l’ús del niqab per part d’una alumna de 16 anys, després que se li exigís mostrar el seu rostre als professors. L’alumna, segons el comunicat del tribunal havent-se publicat la revocació, té “el dret a la protecció incondicional de la seva llibertat de creença”. D’altra banda, la ministra de Cultura d’Alemanya, Susanne Eisenmann, considera que “la llibertat religiosa també té els seus límits, específicament en les nostres escoles, quan els mestres, literalment, ja no poden mirar la cara de la resta”.

 
69% dels alemanys en contra de la indumentària islàmica

Malgrat que la llei estatal actualment no permet que les autoritats imposin aquesta prohibició, cada Estat federal alemany té el seu propi Ministeri d’Educació, i per conseqüent els 16 estats federals alemanys tenen lleis diferents sobre els mocadors islàmics a les escoles; vuit d’ells, per exemple, sí que mantenen restriccions envers el hijab a l’àmbit escolar. D’aquí l’excepcionalitat de Baden-Württemberg i fet pel qual, tot i que l’esquerra radical alemanya (Aliança 90/Els Verds) s’hagués dividit sobre el tema, els seus presidents en aquest Estat federal alemany, Sandra Detzer i Oliver Hildenbrand, van posicionar-se d’acord amb la prohibició, la primera manifestació de la qual va venir per part del partit d’Angela Merkel, Unió Demòcrata Cristiana d’Alemanya.

Aquesta decisió, però, no prové únicament per part del govern federal alemany. Una enquesta del 2017 a la població realitzada per la plataforma YouGov, va determinar que “gairebé set de cada deu alemanys (un 69%) diuen que caldria una llei” contra l’ús de la indumentària islàmica. Així mateix, els països veïns d’Àustria, França, Dinamarca i els Països Baixos ja tenen en vigor una legislació que la prohibeix.

 
La Llei de la neutralitat de Berlín

Cal recordar que una professora alemanya va ser amonestada i obligada a deixar de dur immediatament un penjoll amb una creu. Mesura que forma part de l’anomenada Llei de neutralitat de Berlín, la qual, per sobre de la llibertat religiosa, prohibeix als empleats públics vestir roba o simbologia religiosa (dada curiosa: excepte el hijab) i, per extensió, als alumnes menors. Perquè, en paraules del jutge que presideix el Tribunal Laboral de l'Estat de Berlín-Branderburg, Martin Dreßler, “els nens d’escola primària han d’estar lliures de la influència que pot ser exercida pels símbols religiosos”.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots fer servir tags i atributs HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 698 lectors

Meme