Debat electoral del 14F a TV3: Chacón (PDeCAT) demana concretar una estratègia independentista a Aragonès (ERC), Borràs (JxCat) i Sabater (CUP)

10 de febrer de 2021

Debat electoral del 14F a TV3: Chacón (PDeCAT) demana concretar una estratègia independentista a Aragonès (ERC), Borràs (JxCat) i Sabater (CUP)

En un dels debats electorals més fracturats dels últims temps, la presidenciable Àngels Chacón (PDeCAT) exigeix “marcar un full de ruta clar, però real” per la independència

 
Redacció

Ahir, dimarts 10 de febrer de 2021, a càrrec del director de la Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis, va tenir lloc a TV3 un dels debats electorals més sufocants dels últims temps i on tant l’unionisme com el processisme han exhibit una enorme fractura dins les pròpies files.

Ha destacat, això no obstant, un cert festeig de pacte per part d’ERC amb la CUP i En Comú Podem, seguint el concepte de “majoria àmplia” del vicepresident Pere Aragonès (ERC).


Els fracassos de la pandèmia

Quant a la Covid-19, mentre Jéssica Albiach (En Comú Podem) demanava a Aragonès (ERC) admetre el desastre de la gestió, Laura Borràs (JxCat) ha mantingut el reguitzell de culpabilitzacions contra l’Estat espanyol per la pandèmia i els recursos, alhora que tant Carlos Carrizosa (C’s), com Ignacio Ortega (VOX) i Alejandro Fernández (PPC) han defensat en part la gestió espanyola sense deixar d’atacar Salvador Illa (PSC) al capdavant del Ministeri de Salut estatal i el processisme en temps de Covid-19.

D’altra banda, en la qüestió sanitària i indiferent davant les crítiques, Aragonès (ERC), superb, ha expressat que no accepta l’acusació que “les residències de gent gran d’aquest país es maltracten”, malgrat les morts provocades —1 de cada 3 del total de defuncions pel virus xinès a Catalunya— pels esbirros Chakir El Homrani (ERC) i Alba Vergés (ERC) a la direcció. Una línia similar a Borràs (JxCat), qui segueix recolzant-se sobre l’ex-president Quim Torra (JxCat) afirmant que, quan parla “del que farem”, vol dir que seguirà “el model del que ja hem fet”.

En un altre estadi, Dolors Sabater (CUP), insistint en expropiar els recursos de la sanitat privada en favor de la pública i titllant de “mesures de maquillatge” les altres propostes, ha atacat durament ERC per l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat espanyol; els quals, entre d’altres, inclouen el finançament de la Casa Reial i el Ministeri de Defensa. Tot i així, promocionant la fàbrica de ganduls de la Renda Bàsica Universal perquè “tothom” hauria de tenir “un ingrés pel sol fet d’existir” que Fernández (PPC) titlla d'una “utopia pura”.

 
Economia, MENA i okupes

Tornant a demostrar temprança com al debat electoral de RTVE, i administrant bé el temps per a reblar propostes clares dirigint la crítica contra els opositors al seu programa, Àngels Chacón (PDeCAT) advoca per beneficiar els autònoms amb zero quotes amb sous inferiors al salari mínim, així com per desconfinar municipis segons particularitats i estat sanitari perquè, afirma, “s’ha de governar coneixent el territori”. Aragonès (ERC), per contra, es limita a sedegar els fons europeus demanant que no se centralitzin.

Pel que fa a seguretat, Chacón (PDeCAT) també ha recuperat les propostes contra l’okupació interpel·lant la CUP i el Llibret d’okupacions d’Arran, cercant com a solució un habitatge social fort i l’empresonament dels okupes. I així, seguint la tendència de l’esquerra radical, Sabater (CUP) ha demanat la censura de Garriga (VOX) per parlar de la paga de 640 euros dels MENA castigant la versemblança dels fets com a delicte d’odi. Sent així Garriga (VOX) l’únic candidat que ha exigit més control immigratori.

 
La independència contra el processisme

Quant a la independència, Borràs (JxCat) no es desmarca del processisme que plora a l’Estat espanyol, assegurant que “el principal problema que té Catalunya n’és la dependència” i vanant-se de mèrits municipalistes com que la fibra òptica és “cohesionar el país”, Sabater (CUP) critica ERC per voler “apuntalar un govern del PSC a l’Estat”, tot i que no serveix per defugir la idea d’Aragonès (ERC), victimitzant els polítics empresonats, de pactar amb la CUP.

El suposat front independentista, tot i així, l’ha marcat Chacón (PDeCAT) asseverant el processisme, com un eco de les declaracions més recents d’Artur Mas (PDeCAT) sobre l’escletxa a la causa, tot exigint que “els partits independentistes ens hauríem d’aclarir” en una “unitat estratègica” que pugui “marcar un full de ruta clar, però real”.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme