Cristina Puig ('FAQS') ho torna a fer: nou menysteniment del català a TV3

7 de setembre de 2020

Cristina Puig ('FAQS') ho torna a fer: nou menysteniment del català a TV3

La presentadora nega que FAQS canviï al castellà davant l’advertència de l’ex-consellera Mariàngela Vilallonga i, seguidament, canvia al castellà

 
Redacció

Novament, el passat dissabte, 5 de setembre, Cristina Puig, presentadora de FAQS Preguntes freqüents de TV3, va tornar a atemptar contra el català durant l’entrevista a una de les conselleres cessades per Quim Torra, Mariàngela Vilallonga. Qui va pretendre asseverar la cadena pel desús –i el mal ús– del català i la creixent presència del castellà malgrat no haver conclòs cap fita notòria en aquesta línia durant la seva breu estada al Departament de Cultura. Sent-ne la cinquena consellera en quatre anys i, malgrat la denúncia pública de Plataforma per la Llengua contra la Generalitat, sense haver aplicat la Llei del Cinema i el Codi de Consum.

Un esdeveniment que torna a repetir-se després que el juliol passat Cristina Puig menystingués el català i el filòleg Josep Maria Virgili, qui, en una entrevista amb La Santa Espina, va esmentar que si fos cap de la Direcció General de Política Lingüística, “el primer que faria seria que els mitjans de comunicació públics fessin servir un bon català, cosa que ara no fan”. I sobre els fets de seva intervenció al programa, “una cosa molt poc habitual, raríssima”, mostrant-se sorprès pel tracte pueril i burlesc de Puig i el convidat, l’actor Hugo Bassiner, com si Virgili “hagués baixat d’una nau extraterrestre” per fomentar el bon ús del català.

 
Cristina Puig: “en aquest programa no canviem de llengua”

Aquesta vegada, però, i malgrat que Vilallonga expressés saber que a TV3 “vetlleu pel català perquè, a més, és la vostra obligació”, Cristina Puig, i la cadena en si, violen reiteradament el compromís fundacional de la CCMA “amb la promoció de la cultura i la llengua catalana”. No obstant això, sent necessari recordar que el Llibre d’estil de la mateixa corporació contradiu aquests principis establint “l’ús de diverses llengües en la difusió de continguts partint del català com a llengua vehicular”.

Fet pel qual, després que Vilallonga comentés que envers una intervenció d’un convidat en castellà “no canviem de llengua, hem de continuar en català”, Cristina Puig exclama consternada que FAQS no canvia de llengua en aquests casos per a, seguidament, esbotzar un castellanisme al comentarista musical de TV3 i convidat, Luis Hidalgo, i després passar directament al castellà. Uns fet que evidencien un cop més la descurança del català per part dels mitjans de Catalunya i la seva subordinació lingüística al castellà.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 783 lectors

Meme