Cristina Puig ('FAQS') ataca la llengua catalana a TV3

13 de juliol de 2020

Cristina Puig ('FAQS') ataca la llengua catalana a TV3
Fotografia per: Àlex Garcia

Durant el debat televisiu a FAQS, la presentadora del programa va menysprear tant el català com el filòleg Josep Maria Virgili

 
Redacció

Cristina Puig, presentadora de FAQS, Preguntes Freqüents de TV3 va protagonitzar el dissabte passat un dels pitjors episodis d’acceptació de l’espanyolització de la televisió pública catalana. Un programa on la presentadora, sota les mirades còmplices de l’actor i convidat Hugo Bassiner, va menysprear tant el català com el filòleg i catedràtic d’institut emèrit de Llengua Catalana Josep Maria Virgili.

El programa de dissabte consistia en un debat sobre la llengua arran de les crítiques a Drama, la sèrie de TV3 que degrada i espanyolitza el català i que Josep Maria Virgili considera “la gota que ha fet vessar el got després de moltíssima castellanització a TV3”. El també co-fundador del Grup Koiné, centrat en la diagnosi sociolingüística i altres solucions “per fer possible un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent”, argumentava que Drama fa “pedagogia de la subordinació lingüística”. Un procediment que, mitjançant aquí l’espanyolització, pot liquidar l'autenticitat de la llengua catalana.

39.601€ anuals per degradar el català

Cristina Puig, qui segons l’informe de retribucions percebudes l’any 2019 de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, cobra un sou de 39.601€ anuals pel seu càrrec en un ens públic amb l'objecte fundacional de comprometre’s “amb la promoció de la cultura i la llengua catalana” en comptes de promoure el discurs de C's o Vox. Així mateix, va tractar al catedràtic amb menyspreu i supèrbia. Al·legant, malgrat la realitat, que “aquesta casa no se la pot posar en dubte pel fet que ha fet servir el català com una marca d’identitat”.

La presentadora de FAQS, qui va ser guardonada el 2013 amb el premi Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista, expressava, “sense ànims de justificar” la gran espanyolització que deforma el seu programa, que aquesta intenció rau en l’objectiu de fer “que ens entenguem tots, que segurament deu ser el més important”. Una fita que contradiu clarament la missió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) “d’ajudar a al consolidació i expansió de la llengua, la cultura, la identitat i la projecció internacional de Catalunya”.

TV3 en contra de la llengua pròpia dels catalans

Com bé va esmentar Josep Maria Virgili, FAQS, sota la conducció de Cristina Puig, consta d’un inadmissible “90% del programa en castellà”; i va aprofitar, a més, per fer denúncia de l’absència d’altres dialectes del català a TV3. Tot i així, tant la presentadora com els convidats es posicionen lamentablement a favor de la malmesa realitat de la llengua pròpia de Catalunya, que segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya del 2018, tan sols constitueix un alarmant 36’1% com a llengua habitual dels catalans.

I tot, a causa d’aquells qui, com en l’exemple de Cristina Puig, adopten un posicionament hostil i menyspreador envers els catalans que sí lluiten per la identitat i la seva llengua. Justificant d'aquesta manera l’espanyolització com un tret evolutiu i natural. Però que, com recorda Josep Maria i Virgili, “si evolucionem per castellanitzar la llengua, l’anirem castellanitzant cada vegada més fins que arribarà un dia que el català acabarà essent un dialecte, un accent del castellà, i acabarà totalment diluït”.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme