Cau el PIB de Catalunya durant la COVID-19: la dependència del sector serveis

3 d'agost de 2020

Cau el PIB de Catalunya durant la COVID-19: la dependència del sector serveis
Fotografia per: Laia Solanellas

El virus xinès ha deixat 515.900 treballadors en ERTO o sense feina

 
Redacció

Segons l’Institut d’Estudis de Catalunya, en el segon trimestre del 2020 el PIB de Catalunya va descendir un 15’6% arran de la pandèmia del virus xinès i la conseqüent paralització econòmica, el que suposa una variació interanual del -20’1% respecte l’any anterior. Desglossant la davallada, les variacions intertrimestrals han estat d’un -0’9 en l’agricultura, un -18’1 en la indústria, un -17’2 en la construcció i un -14’8 en el sector dels serveis. Mentre que l’agricultura s’ha mantingut negativa com els trimestres anteriors, els serveis (-4’4 de variació interanual el primer trimestre del 2020) és el sector que ha presentat una davallada més notòria, d’acord amb la tallada del turisme arran del confinament.



D’acord amb una enquesta de The Family Advisory Board (TFAB) realitzada durant el mes de març, un 11% de les empreses familiars de Catalunya –les quals representen el 88’3% del teixit empresarial català segons l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar, contribueixen en un 69% al valor afegit brut (VAB) i generen el 76% de llocs de feina privats– rumiava o decidiria tancar a causa de la pandèmia. Alhora, vuit de cada deu empreses van prendre’s la crisi de la COVID-19 com una oportunitat pel creixement, mentre que tres de cada quatre van veure-hi una escletxa per la innovació, ja sigui en forma de feina a distància o incorporant la digitalització.

 
Al servei de la indústria

Si bé la indústria catalana va encapçalar l’economia als ’70, amb un 45% del total del PIB i ocupant el 40% de la població activa a finals de la dècada, el 2001 el VAB del sector industrial havia minvat fins e 27’2% havent estat substituït pel sector dels serveis, que el mateix any va produir el 63’1% del VAB. Un canvi que situa i limita Catalunya com un indret dependent d’aquest servei, amb 17.301 restaurants i bars i 3.065 establiments hotelers el 2019, segons les dades de l’IDESCAT. Una dependència fràgil i que, com han demostrat els efectes del virus xinès, ha deixat 515.900 treballadors en ERTO o sense feina d’acord amb les dades del Departament de Treball a principis de juliol.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots fer servir tags i atributs HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 699 lectors

Meme