Catalunya: més de la meitat dels presos a les presons catalanes ja són immigrants

12 de setembre de 2023

Catalunya: més de la meitat dels presos a les presons catalanes ja són immigrants

Els presos estrangers sumen des del 30 d'agost de 2023 un total de 4.004 (50,11%) respecte els 3.987 (49,89%) presos amb nacionalitat espanyola, sense poder desglossar quants són realment catalans

 
Redacció

Des del passat 30 d'agost de 2023, els presos estrangers sumen un total de 4.004 (50,11%) respecte els 3.987 (49,89%) presos amb nacionalitat espanyola, sense poder desglossar quants són realment catalans. Per tant, la població penitenciària estrangera ja representa més de la meitat dels interns.

 
Desglossem la població penitenciària per origen

Quan s'estudia l'origen de la població penintenciària a Catalunya, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya només podem desglossar les dades públiques dels presos entre els que tenen la nacionalitat espanyola i els relatius d'àrees geogràfiques de procedència. És a dir, desglossarem entre aquells interns amb nacionalitat espanyola sense comptar realment quan són catalans i no podrem filar prim per discernir des de quins països s'importa el crim més enllà de regions sub-continentals o continentals directament.

Si repassem aquestes dades públiques, observarem com un terç dels interns estrangers prové del Magrib, regió sub-continental que comprèn els països nord-africans del Marroc, Mauritània, Argèlia, Túnisa i Sàhara Occidental. En aquest sentit, entre els estrangers condemnats i empresonats la nacionalitat predominant és la marroquina amb una xifra superior als 1079 el 2020.

Tot i que el pes demogràfic dels immigrants marroquins, que suposa només el 2,96% de la població a Catalunya, amb un total de 223.626, representa un 26,5% del total de la població penitenciària a Catalunya. A continuació, i molt lluny, els segueixen presos amb nacionalitat romanesa (6,2%), colombiana (5,7%) i dominicana (5,4%).

 
La Generalitat de Pere Aragonès (ERC) no deporta immigrants delinqüents, regala l'ESO

El passat 23 de juliol de 2023, segons avançava Nació Digital, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart (Podemos), i la d'Educació, Anna Simó (ERC), van presentar l'escola d'estiu a la presó de Mas d'Enric, al Catllar (Tarragona). Des d'allà, Ubasart (Podemos) va reivindicar que la Generalitat de Pere Aragonès (ERC) aposta perquè els immigrants condemnats a presó puguin tenir una segona oportunitat i es procuri una reinserció. Alhora, sostenia que el 79% de presos en règim tancat a Catalunya no tenen l'ESO i que per tant es facilitaran les activitats educatives —com ara regalar la Secundària per accedir a un permís laboral i, de retruc, de residència— durant l'estiu.

D'altra banda, segons el centre d'estudis ICSR, les presons són espais de reclutament i adoctrinament en el fonamentalisme islàmic. Així mateix, el país amb el número més alt és l'Estat francès, amb 549 interns, comparat amb els 329 a l'Estat espanyol. De fet, els terroristes islamistes conformen el 82% dels empresonats per terrorisme en deu països europeus, amb més terroristes a presó que en qualsevol moment dels passats vint anys.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme