Carme Junyent (GELA): ‘El català és una llengua en procés d’extinció’

17 de setembre de 2020

Carme Junyent (GELA): ‘El català és una llengua en procés d’extinció’

Segons la lingüista, la supervivència de la llengua catalana està en joc: "L'any 1975 el percentatge de catalanoparlants a Catalunya era del 50% i ara estem arribant al 30%"

 
Redacció

Presentant el seu nou llibre, El futur del català depèn de tu (La Campana, 2020), la lingüista i membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), Carme Junyent, ha estat convidada a Els matins de TV3, cadena que darrerament ha atemptat contra la llengua en diversos episodis, arran del polèmic spin-off de Merlí; producte audiovisual creat per Movistar amb un alt contingut bilingüe on Junyent hi troba “un missatge realment negatiu”: la subordinació lingüística del català al castellà.

Tot recordant que un 78% de lectors de La Santa Espina considera que el bilingüisme és assegurar la mort del català, Junyent matisa que la desaparició d’una llengua consisteix en què “una comunitat que la parlava, deixa de parlar-la per a parlar-ne una altra”. En aquest sentit, i fent-se ressò del 36’1% de parlants habituals de català segons les dades de l’Idescat, Junyent destaca que “el català és una llengua en procés d’extinció”. Especialment, perquè “l’any 1975 el percentatge de catalanoparlants a Catalunya era del 50% i ara estem arribant al 30%”, xifra que Junyent considera “realment perillosa pel que fa a la supervivència”.

Junyent també considera que, malauradament, la política lingüística que tracta de preservar el català “ens va a la contra”, car ha fet creure als catalans “que ja hi havia algú” que se n’ocupava i que, per tant, “no ens ocupéssim nosaltres”. D'aquesta manera, en paraules de la lingüista, “si hem d’esperar que ens salvi la política, estem perduts”. Fet pel qual és necessari parlar el català perquè es mantingui viu, atès que “nosaltres sí podem salvar la llengua”, i desestimar les esperances en personatges com la nova consellera processista de Cultura, Àngels Ponsa, qui va afirmar a La Vanguardia que vetllaria pel català.

 
“Si hem d’esperar que ens salvi la política, estem perduts”

Ponsa, qui assegura que “hi haurà canvis mínims a la conselleria”, és la nova substituta de la consellera destituïda Mariàngela Vilallonga, qui, a banda de no haver contribuït a millorar la fràgil salut del català, tampoc no va aplicar les lleis de Cinema i del Codi de Consum ignorades per la Generalitat des de fa una dècada.

Tanmateix, una de les propostes de la nova consellera és dur a Cultura el 2% del pròxim pressupost autonòmic, car actualment disposa de tan sols un 0’6%; però a la llum dels fets anteriors, l'experiència factual apunta que paraules se les pot endur el vent. Amb tot, Ponsa va explicar a Catalunya Ràdio que pretén revifar-ne l’ús al carrer com a “llengua comuna” mitjançant un “acord de ciutadania”. I malgrat haver esmentat a la ràdio “que cadascú a casa seva parli la seva llengua materna”, a La Vanguardia va insistir que “el castellà no el deixarem de banda, és llengua oficial”.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 705 lectors

Meme