Brasil: l'administració brasilera liberal-conservadora de Jair Bolsonaro abaixarà els impostos per atraure inversió estrangera

20 de febrer de 2022

Brasil: l'administració brasilera liberal-conservadora de Jair Bolsonaro abaixarà els impostos per atraure inversió estrangera

El ministre d'Economia del Brasil i principal artífex del programa econòmic liberal-conservador de Bolsonaro, Paulo Guedes, estudia una nova reforma sobre el tractament tributari per a la inversió estrangera directa

 
Redacció

La setmana conclou amb l'anunci de l'administració brasilera liberal-conservadora de Jair Bolsonaro abaixarà els impostos per atraure inversió estrangera, fomentant alhora contrarestar els efectes negatius per l'apujada de les taxes d'interès mitjançant una rebaixa tributària per comprar obligacions negociables.

 
El liberalisme conservador brasiler enfila l'agulla

El ministre d'Economia del Brasil i principal artífex del programa econòmic liberal-conservador de Bolsonaro, Paulo Guedes, estudia una nova reforma sobre el tractament tributari per a la inversió estrangera directa. En aquest sentit, es planteja l'exempció tributària total per als inversors estrangers que adquireixin obligacions negociables d'empreses nacionals.

Fins ara, els inversors estrangers havien de pagar una part alíquota del 15% sobre els guanys de capital produïts per la compra de bons del sector privat al Brasil. Aquest impost seria eventualment eliminat, encoratjant l'entrada de capitals per a la inversió financera i real.

També s'eliminaria així la distorsió que va haver-hi des del 2006, sent que només estaven exempts d'aquest impost la inversió en el mercat de valors i la compra de títols públics.

 
Abaixar la inflació

La política monetària impulsada per Roberto Campos Neto al capdavant del Banc Central del Brasil té només un objectiu i és produir una dràstica baixa de la inflació, per la qual cosa el programa monetari requerit per fer-ho suposa una forta apujada de la taxa SELIC de política monetària. Aquesta acció, per conseqüent, atrau efectes recessius sobre l'economia i la inversió afluència de capitals al Brasil.

La taxa d'interès de referència establerta pel Banc Central del Brasil ja arriba al 9,25% anual, i es perfila a superar el 10% anual per a mitjans d'aquest any. D'aquesta manera, s'espera així poder aconseguir una forta rebaixa de la inflació per al desembre d'enguany, i les dades mensuals d'inflació ja comencen a anticipar resultats positius.

La rebaixa tributària sobre la compra de bons corporatius pretén compensar l'efecte de la política monetària i deixa inalterada l'entrada de capitals. L'estabilitat en el flux de capitals és crucial per sostenir el creixement de l'economia del Brasil, atès que altrament es podria produir un encariment excessiu del capital financer que posaria fi al desenvolupament de molts projectes productius dins del país. Aquest efecte conegut com a detenció sobtada de capitals és el que es vol evitar, costi el que costi.

 
Atraure la inversió estrangera

Les mesures busquen combatre l'encariment del cost de capital per a les empreses. Alhora, es millora el rendiment per als inversors. Aquesta diferència entre retribucions era generada per un impost a l'entrada de capitals, que ara podria ser definitivament eliminat si Guedes té èxit amb la iniciativa.

D'altra banda, el risc latent per l'amenaça que representen les polítiques de l'extrema esquerra que lidera Lula da Silva al Brasil també genera un marc d'incertesa sobre la inversió en bons privats locals, doncs els inversors sempre cerquen anticipar-se a un eventual canvi de signe polític i les conseqüències que se'n deriven. En aquest sentit, l'exempció impositiva podria compensar parcialment la incertesa.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme