Bòsnia i Hercegovina: Srpska, la regió autònoma de majoria sèrbia, inicia el procés d'exclusió de l'exèrcit, els serveis de seguretat, el poder judicial i el sistema fiscal bosnià per separar-se de la majoria musulmana bosniana

15 de desembre de 2021

Bòsnia i Hercegovina: Srpska, la regió autònoma de majoria sèrbia, inicia el procés d'exclusió de l'exèrcit, els serveis de seguretat, el poder judicial i el sistema fiscal bosnià per separar-se de la majoria musulmana bosniana

El líder serbi Milorad Dodik ha dit que no li importen gens les sancions i pensa tirar endavant la secessió formal de la República d'Srpska

 
Redacció

Nou capítol de successos als Balcans, concretament a Bòsnia i Hercegovina: Srpska, la regió autònoma de majoria sèrbia, inicia el procés d'exclusió de l'exèrcit, els serveis de seguretat, el poder judicial i el sistema fiscal bosnià per separar-se de la majoria musulmana bosniana.

 
2022, l'any de les noves tensions balcàniques

Els polítics serbis han fet els primers passos per separar-se de Bòsnia i Hercegovina, de majoria musulmana, en una mesura que podria suposar el retorn de la violència ètnica als Balcans.


Al seu torn, l'Assemblea Nacional de la República Srpska, una regió autònoma de majoria sèrbia dins de Bòsnia i Hercegovina, va votar divendres passat, 10 de desembre de 2021, iniciar el procés d'exclusió de l'exèrcit, els serveis de seguretat, el poder judicial i el sistema fiscal bosnià.

La mesura és un pas substancial cap a la secessió completa, que corre el risc de tornar a encendre l'extrema violència ètnica que es va veure per darrera vegada durant la guerra de Bòsnia entre 1992 i 1995, en què més de 100.000 persones van morir durant el conflicte de gairebé quatre anys, i que va veure que la capital de Sarajevo va patir un setge més de tres vegades més llarg que el setge de Stalingrad durant la Segona Guerra Mundial.

 
Els Balcans, nou filó geopolític en disputa

Recentment, els Estats Units han intensificat els intents de controlar la regió, amb The Guardian informant que els EUA estan explorant la possibilitat d'implementar més sancions contra els serbis.

En aquest sentit, el líder serbi Milorad Dodik ha dit que no li importen gens les sancions, però alts funcionaris de l'administració de Biden creuen que són una opció poderosa.

Amb tot, hi ha informes de malestar entre els interessos empresarials serbis per l'impacte potencial de futures mesures hostils dels EUA per part de l'Administració de Joe Biden (demòcrata).

 
Turquia, a l'aguait

Tot i que la possibilitat de sancions probablement serà un obstacle per a qualsevol intent de secessió serbi, una altra dificultat pot ser el sentiment general contra la guerra a la regió. Per aquest motiu, Turquia fa una crida a aquells que assumiran la responsabilitat de perjudicar la pau i la prosperitat a respectar el marc constitucional i legal i a recórrer al diàleg en comptes d'accions unilaterals i es mostra decidida a fer costat fermament a la sobirania i la integritat territorial de Bòsnia i Hercegovina.

Per això, Jelena Subotić, professora de ciències polítiques a la Georgia State University d’Atlanta, ha manifestat també a The Guardian que ens hauríem de prendre molt seriosament l'amenaça secessionista de Dodik, qui ha estat assenyalant els seus objectius durant uns quants anys perquè l'operació secessionista fos un èxit.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 783 lectors

Meme