Bielorússia: segons Pavel Latushka, ex-ambaixador i ex-ministre bielorús, s'està entrenant i armant combatents afganesos i iraquians per llançar atacs terroristes contra Europa

11 de novembre de 2021

Bielorússia: segons Pavel Latushka, ex-ambaixador i ex-ministre bielorús, s'està entrenant i armant combatents afganesos i iraquians per llançar atacs terroristes contra Europa

Bielorússia, país quasi estalinista i adjacent al Kremlin, ha traslladat a Europa immigrants afganesos i iraquians veterans de les guerres i els està donant entrenament addicional per preparar atacs contra nacions europees

 
Redacció

Ssegons Pavel Latushka, ex-ambaixador i ex-ministre bielorús, el govern de Bielorússia presidit per Aleksandr Lukaixenko està entrenant i armant combatents afganesos i iraquians per llançar atacs terroristes contra Europa.
 
Què està fent Bielorússia?

Bielorússia, país quasi estalinista i adjacent al Kremlin, ha traslladat a Europa immigrants afganesos i iraquians veterans de les guerres, així com avions carregats d'armes capturades a Europa, i els està donant entrenament addicional per preparar atacs contra nacions europees. Així ho indica el polític bielorús que viu a l'exili, Pavel Latushka. Si fos cert, les afirmacions subratllarien de manera espectacular l'amenaça de tenir un estat canalla disposat a participar en el terrorisme patrocinat per l'estat a les fronteres d'Europa.

La notícia del suposat complot d'atac prové de l'ex-ambaixador i ex-ministre del govern de Bielorússia Pavel Latushka, que va servir al règim de Lukaixenko fins al 2019, però va fugir a Polònia el 2020 per la seva pròpia seguretat, mentre el govern bielorús va reprimir els dissidents després de la farsa de les eleccions. Latushka és el líder d'un govern a l'ombra a l'exili que fa campanya per una transició pacífica del poder lluny d'Alexandre Lukaixenko, el primer i fins ara únic president de Bielorússia des del final de la Unió Soviètica.

Segons fonts de l'entorn de la dissidència bielorussa, Latushka va dir que Lukaixenko tenia la intenció de crear una crisi humanitària a la frontera UE-Bielorússia, alhora que culpava Europa del seu patiment a l'escenari mundial, constituint així un intent de desestabilitzar la Unió Europea. Amb tot, es pondera que no és una ambició tan exagerada per a Bielorússia, atès el dany considerable causat a la solidaritat de la Unió Europea per la gestió errada de la crisi immigratòria del 2015.

 
Lukaixenko vol que la UE es desuneixi

Tot i que aquestes tàctiques s'han observat a la frontera oriental d'Europa durant mesos, les noves afirmacions de Latushka envolten el que pot suposar una insurrecció armada planificada organitzada per Bielorússia però actuada per veterans de les guerres de l'Orient Mitjà.

De fet, Latushka apunta que la crisi immigratòria està sent utilitzada per Lukaixenko per inserir al territori de la UE persones amb experiència militar i que, a més, van realitzar entrenaments en territori bielorús per realitzar actes terroristes. D'una banda, els immigrants iraquians van ser entrenats a Bielorússia; i d'altra banda, ara entrenen immigrants afganesos del territori, i també del Tadjikistan, que tenen experiència en combat. Per descomptat, no es tracta de desenes de persones que s'entrenen, són unitats d'individus. Per aquest motiu, se sosté que estan preparant enfrontaments a la frontera entre Bielorússia i la UE amb l'ús d'armes.

A més, segons informació fiable bielorssua, a la base de les forces especials a Opsa (poble de Bielorússia) s'han preparat dos grups de l'Iraq i l'Afganistan amb experiència de combat. Les armes capturades de l'Afganistan ja han estat lliurades a Bielorússia per dos avions d'aviació militar IL-76 a principis de novembre d'enguany.

 
Els veïns de Bielorússia, en peu de guerra per defensar les seves fronteres

Tot i que Polònia ha estat el principal destinatari de la immigració massiva per part de Bielorússia en els últims mesos, Letònia i Lituània també han estat un altre objectiu, i per això Lituània ha advertit aquesta setmana que han detectat almenys dues dotzenes d'immigrants il·legals que creuen a Europa han estat identificats com a terroristes coneguts.

Fins ara, l'ex-ambaixador a Polònia i França no ha citat fonts ni ha aportat proves documentals per a les seves afirmacions, però afegeix que les persones que li van facilitar la informació s'enfrontaven a la pena de mort a Bielorússia per fer-ho, però, tanmateix, va dir que eren fonts d'alt nivell en els serveis d'intel·ligència bielorussos, tal com informa EU Observer.

Tal com estan les coses, Bielorússia és acusada d'haver portat milers d'immigrants de països com l'Afganistan directament a Minsk, on se'ls posa en autobusos i els condueixen a les fronteres de la UE i els empès cap a Europa, de vegades a punta de pistola. Molts dels immigrants enviats a la frontera arriben ben equipats per fer-ho, arribant equipats per tallar tanques de filferro i destrals per talar arbres per sobre de la línia fronterera per formar ponts improvisats.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme