Badalona i Santa Coloma de Gramenet: detinguts nou membres de nacionalitat georgiana de la banda criminal responsable de més de 40 robatoris en domicilis a Catalunya

27 d'octubre de 2021

Badalona i Santa Coloma de Gramenet: detinguts nou membres de nacionalitat georgiana de la banda criminal responsable de més de 40 robatoris en domicilis a Catalunya

Per dur a terme els marcatges i robatoris els membres de l’organització s’organitzaven en binomis home-dona per passar desapercebuts davant la policia i dels veïns dels immobles que marcaven

 
Redacció

Els passats 19 i 20 d’octubre de 2021, van ser detinguts pels agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de Divisió d’Investigació Criminal (DIC) nou individus de nacionalitat georgiana de la banda criminal responsable de més de 40 robatoris en domicilis a Catalunya, a més dels delictes de receptació i organització criminal.

 
El modus operandi de la màfia georgiana

La investigació es va iniciar el passat mes de març d'enguany quan la Unitat Central de Robatoris amb Força i l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial de la Metropolitana Nord de la DIC van detectar una organització criminal establerta a Catalunya i li van començar a seguir la pista.

Els investigadors van detectar un augment del nombre de robatoris amb força a domicilis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En l’anàlisi del modus operandi utilitzat, van començar a treballar amb la hipòtesi que es tractava d’una organització criminal d’origen georgià, dirigida per dos germans que ja eren coneguts de la policia i que estaven ben arrelats, tant a Catalunya com a la comunitat georgiana resident.

Els dos líders de l’organització ja tenien diversos antecedents pels mateixos fets entre els quals destaquen, entre altres organitzacions criminals d’origen georgià, per la seva mobilitat a l’hora de triar els llocs on actuen.

Els robatoris presentaven característiques molt similars com que utilitzaven els marcadors (tires fines de cola a la part baixa i al marc de les portes dels domicilis assaltats), les franges horàries dels marcatges (hores nocturnes de dimecres i dijous) i les hores de consumació dels robatoris (hores nocturnes de divendres i dissabte). Aquesta manera d’operar ja era coneguda pels investigadors perquè és el tret característic d’actuació d’aquests dos germans i els seus col·laboradors.

 
Badalona i Santa Coloma de Gramenet, epicentre de la logística criminal georgiana

Els investigadors van observar que, a l’hora de perpetrar els fets, l’organització es diferenciava d’altres perquè s’organitzava en binomis home-dona. Aquest fet feia que passessin més desapercebuts, tant per als veïns dels immobles que marcaven, com per a les dotacions de policia que podien estar patrullant per la zona. L’organització ha arribat a treballar amb quatre dones diferents, tot i que fonts de la policia georgiana van tenir coneixement que tenien intenció d’enviar-ne més a Catalunya.

Un cop es va iniciar la investigació, als agents els va cridar l’atenció que, tot i que l’organització tenia com a punts de trobada bars i altres llocs públics, el principal era una finca a la localitat de Badalona on s’hi reunien i celebraven festes amb altres integrants. Els dos germans són veïns de Santa Coloma de Gramenet, coneguts pels veïns i comerciants del barri i porten una vida aparentment normal.

En els últims anys havien cridat l’atenció dels investigadors perquè molts dels immigrants de nacionalitat georgiana detinguts per robatoris amb força en domicilis de l’àrea metropolitana havien estat identificats per primer cop amb els dos germans o amb persones que s’hi relacionaven. Aquests fets van fer pensar als investigadors que podrien ser persones de rellevància dins de l’organització.

Els investigadors han aconseguit determinar que l’organització criminal investigada, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona, disposava d’una estructura de més de vint persones, totes d’origen georgià.

 
Detenció dels lladres georgians

Durant la investigació els principals membres de l’organització s’han desplaçat arreu d’Europa, per visitar membres assentats en altres països, que els facilitaven vehicles i documentació per poder-se desplaçar per l’espai europeu. Al mes d’octubre, dos binomis home-dona amb dos vehicles van sortir de Catalunya i es van ubicar a la demarcació d’Alacant amb la intenció de perpetrar robatoris a la zona del Llevant. Va ser en aquest punt que es va posar en marxa un operatiu amb el suport de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil d’Alacant, la qual va sotmetre a vigilància aquests quatre individus.

Finalment, el 19 i 20 d’octubre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil van detenir nou membres de l’organització i van fer entrades i escorcolls a vuit domicilis en les quals van intervenir joies, diners, estris per fer claus falses i una arma de foc. Als detinguts se’ls considera responsables de més de 40 robatoris a l’interior de domicilis.

Un cop van passar a disposició judicial, tres dels detinguts, concretament els dos germans i una tercera persona, van ingressar a presó, mentre que la resta va quedar en llibertat amb càrrecs.

Cal destacar que durant la investigació els agents han pogut retornar joies sostretes a persones de Terrassa i la Llagosta. Hores d’ara s’estan fent gestions per poder fer el retorn de les joies intervingudes durant les entrades.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme