Armènia en guàrdia contra Azerbaidjan: Nagorno-Karabakh en joc

29 de setembre de 2020

Armènia en guàrdia contra Azerbaidjan: Nagorno-Karabakh en joc

L'objecte de la disputa entre l’Armènia cristiana i l’Azerbaidjan musulmà sobre la regió fronterera de Nagorno-Karabakh: infraestructures i oleoductes de petroli i gas a la zona

 
Redacció

Diumenge, 27 de setembre de 2020, arran de la disputa sobre la regió fronterera de Nagorno-Karabakh, les confrontades Armènia i Azerbaidjan van donar inici a l’enfrontament militar amb atacs aeris i d’artilleria que amenacen amb encetar una espiral d’encrueliment; ja elevant els morts d’ambdós bàndols, militars i civils, a més d’una trentena, malgrat desconèixer el número real de víctimes.

 
L'objecte de la disputa

Paral·lelament, la presència d’infraestructures i oleoductes de petroli i gas a la zona en conflicte, instal·lacions que van d’Azerbaidjan a l’exterior i que passen molt a prop de Nagorno-Karabakh, prediu aviat un greu impacte als mercats a nivell global. Armènia, de fet, ja havia advertit anteriorment sobre els riscos de seguretat al sud del Caucas el juliol passat, després que Azerbaidjan amenacés amb atacar la planta nuclear d’Armènia com a represàlia.

Mentre que la capital d’Armènia, Erevan, ha declarat oficialment l’estat de guerra a la regió fent una crida a la “mobilització total de tropes” –aplegant també voluntaris–, Turquia ha pres partit enviant mercenaris sirians per combatre en favor d’Azerbaidjan. El primer ministre armeni, Nikol Pashinyan, ha criticat la intromissió de Turquia al conflicte constatant que Erdoğan, qui considera Armènia un “obstacle” per a la pau, també està subministrant avions de combat a Azerbaidjan.


Perspectiva històrica

Malgrat que la primera guerra pel territori en disputa va finalitzar el 1994 —independitzat amb la dissolució de la URSS el 1991 però reconegut internacionalment com a part d’Azerbaidjan—, la regió s’ha militaritzat des de llavors enmig de bombardejos esporàdics. Abastant el 2016 com a inici del recent conflicte en una guerra entre l’Armènia cristiana i l’Azerbaidjan musulmà que va deixar 200 morts.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 703 lectors

Meme