Argentina i Països Baixos: tant el liberal argentí Javier Milei com el conservador neerlandès Wilders han guanyat les eleccions

24 de novembre de 2023

Argentina i Països Baixos: tant el liberal argentí Javier Milei com el conservador neerlandès Wilders han guanyat les eleccions

Mentre el president electe argentí proposa una eliminació dels subsidis, una obertura comercial i una reforma monetària, el neerlandès podria governar amb populars i democristians per prohibir l'Alcorà, tancar mesquites i sortir de la UE

 
Redacció

Durant el transcurs d'aquesta setmana, tant a l'Argentina com als Països Baixos s'hi han produït victòries electorals contra tot pronòstic: tant el liberal argentí Javier Milei com el conservador neerlandès Wilders han guanyat les eleccions.

 
Argentina vol tornar a ser una gran potència

El passat diumenge 19 de novembre de 2023 el liberal Javier Milei (La Libertad Avanza) va guanyar les eleccions presidencials argentines per un ampli marge, assegurant gairebé el 56% dels vots a la segona volta. La seva victòria reflecteix un vot pel canvi i una reprovació al govern populista peronista d'esquerra, el qual ha estat al poder durant un període d'alta inflació i augment de la pobresa.

Milei, un liberal de primera hora i ferm divulgador de les idees de la Llibertat, del liberalisme, des de sempre, s'ha compromès a implementar canvis econòmics dràstics, com ara la reducció de la mida del govern, l'eradicació del banc central del país i l'adopció del dòlar dels Estats Units, amb la dolarització de l'economia. A més d'aquesta reforma monetària, el president electe argentí proposa una eliminació dels subsidis i una obertura comercial que evoca a Juan Bautista Alberdi, economista i advocat argentí que al segle XIX va ser un gran admirador del model nord-americà de desenvolupament intern, basat en la capacitat de consum de la població per mobilitzar la indústria i l'economia.

 
Països Baixos diu prou a la immigració i cultura musulmanes

D'altra banda, dimecres passat, 22 de novembre de 2023, Geert Wilders (Partij Voor de Vrijheid) va guanyar les eleccions parlamentàries neerlandeses per un marge significatiu, obtenint 37 escons a la cambra baixa del parlament de 150 escons, amb les següents mesures a adoptar tan bon punt governés: prohibir l'Alcorà, tancar mesquites i sortir de la UE.

La victòria del conservador Wilders s'atribueix a la seva ferma posició sobre el sentiment anti-immigració, abordant les preocupacions sobre el cost de la vida, l'escassetat d'habitatges i el sistema sanitari sobrecarregat pels immigrants, en essència. Ha promès aturar tota immigració als Països Baixos. Per aconseguir-ho, s'espera que Wilders intenti formar un govern de dreta amb els 24 escons dels populars VVD i els 20 escons del partit democristià NCS, els quals junts en coaliació sumarien una majoria de 79 escons.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 874 lectors

Meme