Afganistan: tornen a matar els presoners islamistes alliberats

27 de setembre de 2020

Afganistan: tornen a matar els presoners islamistes alliberats
Fotografia per: Noorullah Shirzada

La violació del pacte de pau entre l’Afganistan i els islamistes radicals ha comportat l’assassinat de 57 membres de les forces de seguretat afganeses

 
Redacció

Les converses de pau en què els EUA interactuen com a mediador entre el govern d’Afganistan i els islamistes radicals, els quals es neguen a reconèixer l’autoritat del govern, van començar el 12 de setembre de 2020 a Doha, Qatar.

El febrer d'enguany, els EUA van acordar retirar gradualment les tropes d’Afganistan si ambdues parts mantenien converses de pau a fi d’acabar amb el conflicte. L’acord estipulava que ambdós bàndols participarien en un bescanvi de presoners a fi d’establir una confiança mútua, però els islamistes alliberats han tornat immediatament a matar.

El passat agost, Ashraf Ghani, president de l’Afganistan, va alliberar 400 islamistes radicals com a part de la fase final del canvi entre presoners, que finalment va resultar en l’alliberament d’un total de 5.000 terroristes islamistes.

Malgrat que Ghani va negar-se a realitzar el bescanvi, qualificant els crims dels radicals de “molt greus”, va cedir la decisió a un consell tribal afganès, que hi va votar a favor a fi de desencallar les converses de pau promeses.

Ara, gairebé dues setmanes després de les converses, diversos presoners islamistes ja “han tornat al camp de batalla”, segons Abdullah Abdullah, cap del Consell Superior per a la Reconciliació Nacional de l’Afganistan, qui considera els fets “una violació de l’acord”.

Unes circumstàncies que han dut a què l’Afganistan registrés un dels dies més mortífers des de l’inici de les negociacions de pau, amb almenys 57 membres de les forces de seguretat afganeses assassinats durant els atacs dels islamistes radicals arreu del país, amb uns 80 radicals abatuts.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme