Acord de pesca entre Noruega i el Regne Unit: la prova de foc del Brexit
2 d'octubre de 2020

Boris Johnson, primer ministre britànic, ha negociat “reduir gradualment” les quotes de pesca de captura a aigües territorials britàniques
Redacció
Amb el propòsit de guanyar més autonomia i independència de la Unió Europea mentre avança el Brexit, que es pretén resoldre a finals del 2020 com a data límit, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha signat un acord amb Noruega per a negociar anualment i “reduir gradualment” les quotes de pesca de captura a aigües territorials britàniques.
Un acord que, sent “el primer com a Estat costaner independent en 40 anys”, establirà un període de tres anys, del 2021 al 2024, a fi de donar temps d’adaptació a les comunitats costaneres continentals.
The UK has today signed an historic fisheries agreement with Norway – the UK’s first since leaving the EU and first as an independent coastal state in 40 years.https://t.co/jmaZBqOwVi pic.twitter.com/LHbfhroxD7
— Defra UK (@DefraGovUK) September 30, 2020
La proposta de transició és un intent d’acabar amb l’opció preferent de la UE, una assignació a llarg termini de quotes de pesca a l’estil de la Política Pesquera Comú en aigües territorials de Regne Unit, a favor de la demanda de Londres de negociacions anuals. Una disjuntiva que troba com a detonant, entre d’altres, el dictamen científic sobre “l’arrelament zonal” d’algunes espècies de peixos a determinades àrees del mar i el previsible acaparament europeu de la pesca.
Els pescadors britànics demanen fermesa
Considerada per Barry Deas, director de la Federació Nacional d’Organitzacions de Pescadors, la “prova de foc del Brexit”, la directora de la federació a Escòcia, Elspeth Macdonald, declara que la indústria tolerarà una transició breu, però advertint que “qualsevol cosa similar a una Política Pesquera Comú” serà “inacceptable”.
En aquest sentit, i després de 40 anys de mals tractes contra la indústria pesquera, Deas recalca que és “imperatiu en aquesta etapa crucial que el Regne Unit es mantingui ferm”, sentenciant que “tot el que es regali ara, mai no es recuperarà”.
Leaving the #CommonFisheriesPolicy is about 'redressing a fundamental issue: the woefully unfair allocation of quota shares in our waters' says Elspeth MacDonald CE @sff_uk & Barrie Deas CE @NFFO_UK in a recent joint statement. Read in full: https://t.co/oQY2uIs5Dx pic.twitter.com/MNE1zphSNx
— CFPO (@Cornishfpo) September 11, 2020
Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.
Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?
Han votat 699 lectors