90 personalitats signen un manifest pro-català per aturar la sentència de mort de la immersió lingüística

31 de març de 2022

90 personalitats signen un manifest pro-català per aturar la sentència de mort de la immersió lingüística

Els signants demanen una planificació lingüística coordinada que faci del català l’idioma públic comú i de cohesió de la societat i fomentar el català a l’escola fent-lo útil, necessari i atractiu fora dels centres educatius

 
Redacció

Aquesta setmana, fins a 90 personalitats han signat un manifest pro-català per aturar la sentència de mort de la immersió lingüística que el pacte entre ERC, PSC, En Comú Podem i la complicitat inicial de JxCat.

 
O català vehicular a l'escola o extinció

Un total de 90 personalitats de la cultura, la política i la comunicació han signat un manifest contra la modificació de la llei de política lingüística que s’ha anunciat al Parlament. El text, titulat Defensem l’escola en català, el signen personalitats com Lluís Llach (ex-Junts pel Sí), Màrius Serra, Josep-Lluís Carod-Rovira (ex-ERC), Albano Dante Fachín (ex-Podemos), Òscar Escudé (president de la Plataforma per la Llengua), Elisenda Paluzie (presidenta de l’ANC), els escriptors Jaume Cabré, Pau Vidal i Sebastià Alzamora, o el periodista Salvador Cot, entre molts d’altres.

El manifest sosté que la proposició de modificació de la llei de política lingüística no pot ser aprovada perquè representa un 'retrocés amenaçador' per al futur de la llengua catalana a l’educació, un àmbit clau per normalitzar-la. Per això, els signants consideren que la incorporació explícita del castellà com a llengua vehicular representaria 'un pas enrere que el català no es pot permetre' per la situació de feblesa actual.

 
Nova falsa jugada mestra processista cap al no-res

A més, titllen aquesta modificació de la llei de ser 'estèril i gratuïta', ja que no serviria per donar resposta als requeriments judicials de la sentència pro-castellà del TSJC. D'aquesta manera, el govern processista de Pere Aragonès (ERC), assegura el manifest, no pot cedir a l’embat judicial que sense cap criteri pedagògic, vol tombar un model que afavoreix la cohesió social. De fet, el manifest apunta que l’executiu català ja va cedir l’any 2020, quan es va negociar la nova llei d’educació, la Llei Celaá, amb el govern de Pedro Sánchez. El text recorda que el Govern 'no va exigir al govern espanyol la retirada del recurs0', el que ha acabat originant aquesta sentència.

El manifest insta els grups parlamentaris a votar en contra d’aquesta proposició que tindria uns efectes molt perjudicials per a la normalització de la llengua catalana, reforçar i assegurar el català com a llengua del sistema educatiu, garantir la no discriminació dels alumnes en el seu accés al coneixement i ús del català, col·laborar amb les institucions dels altres territoris de llengua catalana per tal d’optimitzar recursos i aplegar esforços en una planificació lingüística coordinada que faci del català l’idioma públic comú i de cohesió de la societat i fomentar el català a l’escola fent-lo útil, necessari i atractiu fora dels centres educatius.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 703 lectors

Meme