2020: es quadrupliquen les denúncies per discriminació lingüística del català a les universitats de Catalunya

4 de juny de 2021

2020: es quadrupliquen les denúncies per discriminació lingüística del català a les universitats de Catalunya

Malgrat que el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) afirma que la normativa es compleix i els casos són pocs, Neus Mestres, presidenta de Plataforma per la Llengua, assenyala que les denúncies són només la punta d’un iceberg que no veiem

 
Redacció

Malgrat que l’Estatut d’Autonomia estipula que el català és la llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament universitari i en el no universitari a Catalunya, i alhora que el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) afirma que la normativa es compleix, tant Plataforma com la Llengua com la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) denuncien que sovint la universitat se subordina lingüísticament al castellà.

Segons la FNEC, molts estudiants no denuncien els fets per por a represàlies, atès que llur demanda podria condicionar l’avaluació del professor. D’altra banda, el CIC, que agrupa 12 universitats catalanes, ha arribat a un acord per blindar el català, malgrat que no suposa cap canvi en el procediment, ja que es limita a informar l’alumne sobre la llengua en què s’impartirà cada assignatura.

 
Quatre vegades més denúncies en un any

La presidenta de Plataforma per la Llengua, Neus Mestres, sentencia que les denúncies per discriminació del català a les universitats són només la punta d’un iceberg que no veiem. Mentre que el CIC s’obstina en defensar que entre el 60% i el 70% de les classes universitàries s’imparteixen en català, Plataforma per la Llengua assenyala que l’any 2020 s’han quadruplicat les denúncies respecte l’any anterior.

Comptabilitzant-ne un total de 91, Plataforma per la Llengua recull 44 denúncies per incomplir el pla docent, 22 per la baixa oferta acadèmica en llengua catalana, 14 per assignatures exclusivament en castellà i 13 per la no disponibilitat d’exàmens o material en català.

Tanmateix, segons el IX informe sobre la situació de la llengua catalana que comprèn els cursos 2011 i 2014, la presència del català al conjunt universitari de Catalunya va presenciar una davallada del 61’3% al 56’8%, mentre el castellà ha augmentat del 20’4% al 26’2%.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme