L'Administració Trump aconsegueix la pau al Pròxim Orient

16 d'agost de 2020

L'Administració Trump aconsegueix la pau al Pròxim Orient

L’acord Israel-Emirats Àrabs Units és cabdal: constitueix el tercer acord de pau entre Israel i un país àrab

L’acord Israel-Emirats Àrabs Units és extremadament important: constitueix el tercer acord de pau entre Israel i un país àrab. Els altres dos es van signar amb Egipte (1979) i Jordània (1994). Aquest tercer, augmentarà les perspectives d'estabilitat i prosperitat al Pròxim Orient. No en va, des de fa diversos anys, Israel i diversos estats del Golf Pèrsic col·laboren estretament principalment en qüestions de seguretat. Ara, aquestes relacions s’obren i s'actualitzen. El món àrab musulmà sunnita ja no percep Israel com un enemic sinó com un aliat geopolític. Per tant, augmentarà la legitimitat de l’existència d’Israel com a estat jueu al Pròxim Orient.

Una combinació d'amenaces i oportunitats ha impulsat l'acord. L’amenaça amb què s’enfronten ambdós països és la recerca de l’hegemonia i la dominació de l’Iran al Pròxim Orient mitjançant la violència, el terrorisme, les intervencions militars i les armes nuclears, des de l’Iraq, Síria i el Líban fins al Iemen. Els estats del golf àrab són especialment propensos a les amenaces iranianes. S’espera que l’aliança Israel-Emirats Àrabs posi a ratlla la teocràcia anti-occidental iraniana.

El flamant acord de pau, aconseguit sota l'administració i el lideratge de Donald Trump, també envia un missatge a Joe Biden en particular i als demòcrates en general, els quals durant la presidència de Barack Obama van articular un acord nuclear amb l'Iran, considerat per Israel i tot el món àrab sunnita com dèbil i ineficaç. Això no obstant, Biden ha dit que restablirà l'enfocament d'Obama, mentre que l'acord Israel-Emirats Àrabs evidencia que el Partit Demòcrata ha de considerar millor els interessos estatunidencs a la regió.

A més, s'estableixen oportunitats en els camps de la tecnologia i l'economia. Israel és una nació líder al món en innovació, tecnologia i intel·ligència artificial en els camps de la medicina, l’agricultura, l’energia solar i la desalinització d’aigua. Tals avenços són fonamentals per als estats del Golf, motiu pel qual els Emirats Àrabs Units volen comercialitzar amb els israelians. Els Emirats Àrabs Units, per altra banda, poden proveir en recursos, tant naturals com econòmics, mentre que Israel té el capital humà per promoure la innovació, la sostenibilitat i l’emprenedoria entre ambdós països.

Amb l'acord Israel-Emirats Àrabs Units es fa realitat la visió de pau de Trump al territori: (1) Israel no annexionarà les zones de Cisjordània; (2) els estat àrabs bloquen les amenaces de l'Iran; i (3) s'han iniciat els mecanismes pel quals el comerç i la seguretat prosperin entre àrabs i israelians.

És probable que altres països del Golf com Bahrein i Oman signin acords similars. Tenen les mateixes preocupacions que va provocar l’acord amb els Emirats Àrabs Units. La Santa Espina celebra la fita històrica, talment com la signatura de l’acord de pau amb Egipte el 1979, l’Acord d’Oslo el 1993 i l’acord amb Jordània el 1994.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme