Cal expulsar l'ocupant il·legal i garantir la propietat privada

18 de juliol de 2020

Cal expulsar l'ocupant il·legal i garantir la propietat privada

La proliferació de màfies és alarmant, i la restitució de la propietat no és immediata, sinó que es demora i l'ocupant resta impune

 

Roses, Alt Empordà. Un altre cas d'ocupació il·legal de la propietat privada. I aquest cop, un matrimoni de gent gran que acudia a la seva segona residència, com cada estiu, i s'ha trobat amb l'amarga sorpresa que uns individus han violat la seva casa d'estiueig.

El fenomen de l'ocupació d'un habitatge ha vessat el got. En aquest sentit, avui publiquem un històric de les condemnables ocupacions il·legals recents. I per aquest motiu, La Santa Espina s'oposa frontalment a aquest succés: l'ocupació il·legal hauria d'estar tipificada com un delicte penat entre 1 i 3 anys de presó en funció de la gravetat i que la policia pugui desallotjar els ocupants en 24 hores màxim. No sent així, quina protecció ofereix l'Estat de Dret als legítims propietaris o arrendadors de lloguers, siguin immobles habitats o buits?

La llei de desnonament exprés (Llei 5/2018, de 11 de juny, de modificació de la Llei 1/2000, de 7 de gener, d'enjudiciament civil) intenta dirimir aquest conflicte, però no mitiga el fet en si, atès que continua esdevenint un malson innecessari. Quants propietaris no denuncien per coaccions? La proliferació de màfies és alarmant, i la restitució de la propietat no és immediata, sinó que es demora i l'ocupant resta impune.

És una llei laxa, que mentre creu protegir que propietaris i habitatges de protecció oficial de les administracions públiques siguin objecte d'ocupacions il·legals, no inclou a entitats financeres ni promotores ni fons d'inversió. I de fet, des de la seva entrada en vigor l'any passat, tot okupa que no acrediti en un termini de cinc dies un títol jurídic de l'habitatge (escriptura de compra o contracte de lloguer), s'enfronta a un acte judicial susceptible de recurs, amb hora i data concreta, que autoritzi el desnonament. I què fan els okupes, aleshores? Solen presentar títols (falsos i sense valor jurídic), que suposadament els habiliten per a romandre en l'habitatge. Això quina broma és i per què hem de tolerar-ho?

En resum, és l'any 2020 i a Catalunya, la propietat privada és feble i no limita la llibertat dels lladres i els agressors. Anys enrere, un dret de propietat era un dret a controlar l’accés a aquest terreny o immoble. Ha de tornar a ser, en efecte, un dret a dir "per aquí, no!". Per això La Santa Espina fa costat als propietaris que tinguin propietats privades i puguin expulsar l'ocupant il·legal que atempti els seus dominis. I tal expulsió legal, emparada com a desocupació, l'ha de dur a terme la policia, que per aquest motiu té el monopoli de la violència en un Estat de Dret. Volem que es facin complir els drets de propietat dels propietaris o això serà campi qui pugui.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme